Çfarë kuptojme me CMS?

Sistemi i menaxhimit te përmbajtjeve – CMS, e quajtur gjithashtu edhe si nje sistem i menaxhimit të webit (Web management system), është një softwere ose një grup i përshtatshëm i aplikacioneve dhe mjeteve që bejnë të mundur; organizimin, krijimi, redaktimin, rishikimin dhe publikimin e teksteve elketronike. Shumë nga sistemet e menaxhimit të përmbajtjeve në web ofrojnë një ndërfaqe […]

Çfarë është Webmaster?

Një Webmaster quhet gjithashtu; një arkitekt i webit (web architect), zhvillues i web-it (web developer), autor ose administrator i website-it. Po ashtu ai është një person përgjegjës për mirëmbajtjen e një ose më shume website-ve. Detyra e webmasterit është të siguroje që web-server-i, hardware-ët dhe software-ët të funksionojnë me sukses pa ndërprerje. Ai gjithashtu merret me dizenjimin e website-it, rigjenerimin […]

Si të shkruajmë përmbajtje web-faqje të sukseshme?

Nje permbajtje e mire e nje web-faqje, tregon cilesi, seriozitet dhe besueshmeri tek vizitoret online. Ditet e sotme ka shume informacion neper web-faqet e ndryshme ku nga i cili kerkohet te jete sa me unik, i pershtatshem dhe i kohes. Permbajtja duhet te ngarkohet shume shpejt, te jete i paster (ne paraqitje), i lehte per […]

Protokolli i komunikimit për internetin TCP/IP.

TCP/IP tregon rregullin që kompjuterat duhet të ndjekin për të kominikuar me njëri-tjetrin përmes internetit. Browser-i Juaj dhe Serveri perdor TCP/IP Browser-at dhe Serverat perdorin TCP/IP per tu lidhur me Internetin. Nje Browser perdor TCP/IP per te pasur aksesuar apo nderhyre ne nje server. Nje server perdor TCP/IP per te derguar HTML tek nje browser. E-Maili […]

Çfarë kuptojmë me Hostim?

Pasi web-faqet dizenjohen dhe zhvillohen në një kompjuter të vetëm, ato duhen transferuar në një server ose host, keshtu që webi të jetë në dispozicion të botës së Internetit. Nje Host është thjeshte nje kompjuter ose server, qe ka shpejtësi të lartë në lidhje me Internetin. Sipas nevojave te atij qe deshiron te hap një […]

Çfarë është DNS?

DNS Çdo website ose web-server në internet ka IP-adresen e tije unike. Domain Name System (DNS) e perkthen domainin në numera-IP. Ne i perdorim emrimet e domaineve sepse është me e thjeshte për ti morizuar ato sesa numerat e IP-ve. Si Funksionon DNS? DNS është e organizuar në një pikë e cila është pika e nivelit më […]

Çfarë kuptojmë me URL?

HTML-URL (Uniform Resource Locators) lokalizuesi uniform i Burimit. Një URL mund të kompozohet me fjalë, siç është “superalb.com” osë mund të jetë një adresë Protokolli Interneti (IP) si: 192.68.20.50. Shumë njerëz fusin emrin e website-it kur duan te navigojnë në internet, sepse emrat janë të thjeshte per t’u memorizuar. URL Kur klikojmë në një link […]